Čaká na vás ČLÁNOK a RECEPTY, z ktorých sa dozviete:
- ako môže posilniť koreň púpavy naše zdravie
- prečo je vhodnejšie zbierať ho na jeseň
- ktoré orgány dokáže priaznivo ovplyvniť
- ako ho spracujete
- čo všetko obsahuje
Púpava je trváca bylinka, to potvrdia najmä záhradkári, ktorí sa jej každoročne snažia zbaviť a čuduj sa svete, ona si neustále rastie :).
PREČO JE VHODNEJŠIE ZBIERAŤ HO NA JESEŇ
Korene zbierané na jeseň, obsahujú viac liečivých látok. Na jar rastliny obsahujú malé množstvo inulínu /inulín je vhodný pri cukrovke, pretože ho organizmus ľahko prijíma/, no v jeseni sa jeho obsah zvyšuje až do 40%.

AKO HO SPRACUJEME
- vykopávame na jar (marec) a na jeseň (september, október)
- koreň očistíme pod vodou, kožu nelúpeme, nakrájame, rozmixujeme alebo odšťavíme
- suší sa v tieni, alebo v sušičke pri teplote do 40 stupňov, kým pri prelomení už nevyteká mliečna šťava
KTORÉ ORGÁNY DOKÁŽE PRIAZNIVO OVPLYVNIŤ
- posilňuje funkcie pečene žlčníka a obličiek ( zápaly pečene, pri poškodení pečeňových buniek alkoholom, liekmi, žlčníkové kamene, uvolňuje kŕče v žĺčových cestách a napomáha jej pravidelnému odtekaniu, nedokonalý rozklad tukov, horké látky podporujú vylučovanie enzýmov a žalúdočnej kyseliny)
- močopudný prostriedok pri zápaloch a kameňoch v obličkách a močovom mechúre, vhodné pri reumatizme a obezite
- použva sa tiež ako protihlístový prostriedok
- pri ochoreniach sleziny, celkovej slabosti a únave, pri anémii (na zlepšenie zloženia krvi, čistí krv)
- minerálne látky, ktoré obsahuje, pomáhajú predchádzať osteoporóze
- užívanie je prevencia pred nežiadúcimi návalmi tepla v menopauze
- zlepšuje činnosť pankreasu ( vhodné pre diabetikov)
ČO OBSAHUJE:
Obsahuje množstvo účinných látok, uvádzam tie najznámejšie:
- horčiny, triesloviny, kaučuk, slizové látky
- minerálne látky /horčík, vápnik, sodík a železo/
- vitamíny – najmä vitamín C, B2
- stopové prvky
- bielkovinové látky
RECEPTY:
Zápar z koreňa púpavy: 2 čajové lyžičky nakrájaných koreňov zalejeme 200 ml vriacej vody. Necháme vyluhovať 30 minút. Po precedení vypijeme naraz – večer pred spaním.
Odvar z koreňa púpavy: 1 polievkovú lyžicu nakrájaných koreňov varíme 10 minút v 500 ml vody. Odvar rozdelíme na 4 časti a užívame počas dňa.
Čerstvá šťava: čerstvý koreň aj s listami odšťavíme, môžeme zriediť s trochou vody, užívame 1 až 2 čajové lyžičky denne.